петак, 26. децембар 2008.

Pašteta od tunjevine

  • Konzerva sitno seckane tunjevine
  • Glavica crnog luka
  • Nekoliko kiselih krastavaca
  • Beli luk u prahu (malo)
  • Peršun
Otvoriti i ocediti od ulja tunjevinu. Crni luk sitno iseckati kao i krastavce. U činiju sve pomešati i dodati peršun i beli luk u prahu po želji.

Jesti sa prepečenim hlebom.

Gambori - Kozice

U širu šerpu staviti par kašika maslinovog ulja i gambora tako da pokriju dno šerpe, pržiti i dinstati dodavanjem belog vina ili vode 10ak minuta, dodati začin C, peršun, beli luk i nakon par minuta skloniti sa vatre.

Prijatno.

субота, 3. мај 2008.

Pšenica u tomatino sosu

Jedan od načina da skuvate pšenicu je da je ostavite da prenoći u vodi, a onda je kuvati 60ak minuta.
Na malo ulja staviti sitno seckani crni i beli luk da se malo propži (do zlatno žute boje) a onda u njega dodati tomatino sos, začin C, bosiljak, peršun. U masu dodati pšenicu i propržiti par minuta.
Pšenica u tomatino sosu je odličan prilog a može se servirati i posuta parmezanom

четвртак, 17. мај 2007.

Torta od Jafa keksa

  • 1,3 kg Jafa keksa
  • 6 kašika mleka
  • 6 ravnih kašika šećera
  • 1 margarin

Jafa keks iseći na 4 dela.

Mleko sa šećerom i margarinom zagrejati i razmutiti, sačekati da se ohladi i promešati sa iseckanim jafa keksom, oblikovati po želji.

Umutiti šlag sa kiselom vodom, i naneti preko oblikovane smese.

петак, 23. фебруар 2007.

Riblja čorba od fileta oslića

  • 500 gr oslića
  • šolja maslinovog ulja
  • paradajz (kom 1)
  • paprika (kom 1)
  • crni luk (1 glavica)
  • par čejnova belog luka
  • šargarepa (1 kom)
  • paškanat (1 kom)
  • krompir (1 kom)
  • pirinač (1 šaka)
  • biber u zrnu (par komada)
  • peršun
  • začin C

U šerpu od 2 litra staviti prethodno oljušten od opne paradajz , sitno iseckatu šargarepu, paškanat, papriku, crni i beli luk, krompir. Dodati pirinač, preliti uljem i nasuti vodom.

Kuvati dok povrće ne bude dovoljno meko da može da se izgnječi. Ugnječiti ga u šerpi bez odlivanja vode. Dodati filete oslića i kuvati 5-7 minuta. Na kraju dodati začin C.

четвртак, 22. фебруар 2007.

Lignje u belom sosu od luka

  • Pola kila zamrznutih iseckanih lignji
  • Glavica crnog luka
  • Beli luk
  • Bosiljak
  • Ulje

Na malo ulja prodinstati sitno isečenu glavicu crnog luka. Dodati zamrznute lignje i pustiti da se dintsaju sa lukom, dodati sitno iseckani beli luk, kuvati uz povremeno mešanje dok sva voda ne ispari. Skloniti sa vatre i dodati bosiljak i malo začina C. Služiti sa kuvanim krompirom ili pirinčem (integralnim i soja sosom)

Salata od pasulja, luka, tunjevine i još po nečeg

  • Konzerva pasulja (crvenog)
  • Konzerva mlevene tune (happy tuna)
  • Glavica crnog luka
  • Par češnjeva belog luka
  • Peršun
  • Bosiljak
  • Čili sos
  • Maslinovo ulje

Glavicu luka iseći na sitno. Pomešati sa ocedjenom tunom od ulja, ocedjenim pasuljem, sitno iseckanim belim lukom, peršunom, čili sosom i bosiljkom. Sipati maslinovo ulje po želji (supenu kašiku ili dve). Sve promešati i ohladiti. Služiti sa prepečenim hlebom.