петак, 17. април 2020.

Hleb bez kvasca

Hleb koji se pravi jako brzo jer nema čekanja da naraste dok zamesiš rerna se ugreje i to je to. Priprema oko 30 minuta.
Sastojci:
  1. 3 šolje brašna
  2. 1 šolja jogurta
  3. 1/2 šolje ulja
  4. kašičica praška za pecivo
  5. kašićica soli
  6. dva jaja
  7. (opciono) šolja pekarske mešavine (golice, suncokret, susam, lan)
Odvojiti jedno žumance kojim će se testo premazati pre pečenja.

Sastojke pomešati (sem đumanca koje ste odvojili) i dobiti kompaktnu masu. Sipati je u odgovarajuću posudu ili na pekarski papir i formirati željeni oblik. Premazati žumancem i posuti susamom. Peći na 200 stepeni celzijusa 20 minuta.
Hleb može da se jede više dana i teže buđa od hleba sa kvascem.

субота, 5. март 2016.

Mafin

Sastojci:
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 125 gr margarina
  • 3 kašike eurokrema
  • 100 gr šećera
  • 100 gr brašna
  • 3 jaja
Margarin, čokoladu i eurokrem rastopiti i promešati a zatim ohladiti.
Odvojiti belance od žumanaca. Belancima dodati šećer i napraviti "šne". Dodati žumance uz neprekidno mešanje a zatim dodati smesu sa margarinom, čokoladom i eurokremom. Na kraju dodati brašno, naravno uz neprekidno mešanje.
Smesu sipati u korpice od papira za pečenje i peći na 200 stepeni 12 minuta.

Pločice sa golicama, suncokretom, susamom i lanom

Sastojci:
  • 200 gr integralnog pšeničnog brašna
  • 200 gr integralnog raženog brašna
  • 100 gr sirovih golica
  • 100 gr sirovog suncokreta
  • 100 gr sirovih semenki lana
  • 100 gr sirovog susama
  • 2 dcl piva
  • 2 dcl ulja
  • 2 kašičice soli
  • prašak za pecivo

Pomešati sastojke u žitku masu i rasporediti je na papir za pečenje na velikom plehu. Razvlačite testo rukom tako da svuda bude jednake debljine. Iseći na pločice. Peći 25 minuta na 200 stepeni celzijusa.

недеља, 17. август 2014.

Sendvič lepinje

  • 400 grama brašna
  • čaša mleka
  • sveži kvasac (polovina pakovanja od 10 grama)
  • prašak za pecivo (jedna kesica)
  • maslac (20 grama)
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • žumanac i susam (opciono :)
Zagrejati mleko sa šećerom i u njega umrviti kvasac, sačekati par minuta da kvasac naraste.
Brašno, so, prašak za pecivo i maslac promešati i dodati narasli kvasac u mleku.
Ostaviti da testo odstoji pola sata. Razmesiti ga i podeliti na šest delova. Od svakog dela napraviti lepinjicu.
Lepinjice premazati žumancem i posuti susamom, peći na 180 stepeni celzijusa 25 minuta.

недеља, 15. јун 2014.

Supa od luka

Sastojci
  • Dve veće glavice luka
  • Dve kašike brašna
  • Dve kašike maslinovog ulja
  • Dve kašike neutralne pavlake
  • Celer u listu
  • Peršun
  • So
  • Biber u zrnu (par komada)
Glavice luka izblendirati (isitniti), i pržiti na maslinovom ulju dok luk ne dobije zlatnu boju, dodati brašno i promešati i pržiti još minut - dva. Dodati litar vode, posoliti i dodati biber. Kuvati na tišoj vatri 30 minuta, na kraju dodati celer i peršun, promešati, dodati neutralnu pavlaku i skloniti sa vatre.
Pre nego poslužite dodajte krutone.

субота, 11. јануар 2014.

Pogača


Sastojci:
  1. 500 gr brašna
  2. Dva jaja
  3. Čaša mleka (200 ml)
  4. Šolja ulja (100 ml)
  5. Suvi kvasac - 7gr
  6. Kašičica šećera
  7. Dve kašičice soli
  8. Žumance
  9. Semenke bundeve, suncokreta, lana i susama
Mleko malo zagrejati i u njega dodati kašičicu šećera i kvasac. U veću posudu pomešati brašno, so i dodati mleko i ulje. Testo treba da bude mekše. Ostaviti ga pola sata na toplom da odstoji. Prebaciti ga u posudu u kojoj će da se peče, da odstoji još 15-ak minuta. Premazati ga žumancem i posuti semenkama bundeve, sumsama, lana i suncokreta.
Peći na 250 stepeni 20ak minuta.
 

субота, 28. јануар 2012.

Taljatele sa neutralnom pavlakom

  • 100 gr očišćenog suncokreta
  • 4 čena belog luka
  • 1 neutralna pavlaka (200 gr)
  • 50 gr parmezana
  • 150 gr kačkavalja
  • so, biber, bosiljak
Suncokret iseckati u blenderu "na krupno". Propržiti ga u tiganju bez ulja. Skloniti suncokret sa strane. Na maslinovom ulju propžiti sitno iseckani beli luk, dodati neutralnu pavlaku i kačkavalj, so, biber i bosiljak po želji.

Na skuvane taljatele "al dente" preliti prethodno pripremljen sos, promešati i dodati parmezan.

Al dente - ne prekuvano, bukvalno prevedeno da oseti zub.