уторак, 3. новембар 2009.

Laka torta

Sastojci torte:
  • 500 gr šlag pene u prahu
  • 500 ml (0.5 litara) kisele vode
  • 300 gr Plazma keksa samlevenog
  • 2 x 100 gr čokolade
Opšta pravila: Šlag prah za penu (postoji i za krem) uvek se meša istom količinom (u ml) kisele vode. Šlag se, kao i jaja, muti tako što se mikser vrti u istru stranu.

Umutiti šlag sa kiselom vodom tako da se ne pomera. U njega dodati plazmu a zatim narendati jednu štanglu od 100 grama čokolade. Sve to polako izmešati i oblikovati na odgovarajuću posudu.

Preko smese izrendati drugu štanglu čokolade i ostaviti da se smesa ohladi u frižideru. Rendati na široko, i nije obavezno celu štangu izrendati!

уторак, 24. фебруар 2009.

Čorba od bundeve

  • oko 200 grama očišćene bundeve
  • jedan krompir
  • glavica crnog luka srednje veličine
  • 4-5 čenova belog luka
  • peršun
  • celer
  • biber
  • djumbir
  • začin C
  • kocka za supu
Povrće iseckati i kuvati na tihoj vatri sve dok sastojci ne postanu dovoljno mekani tako da se mogu isparsirati. Dodati list peršuna i celera, kašiku bibera i djumbira i začina C, dodati kocku i još malo držati na tihoj vatri. Navedeni sastojci dovoljni su za 3-4 litara čorbe.

недеља, 1. фебруар 2009.

Projara

  • Dva jaja
  • Dve šolje kukuruznog brašna
  • Dve šolje pšeničnog belog brašna
  • Dve šolje jogurta
  • Jedna šolja zejtina
  • Jedan prašak za pecivo
  • Sira po želji
  • Beli luk u prahu i drugi začini po želji

Umutiti jaja, i u njih dodati ostale sastojke, napraviti kompaktnu masu. U zavisnosti od količine sira dodatno posoliti.

Peći 25 minuta u zagrejanoj rerni na 250 stepeni.

Služiti uz šunku, slaninu, i sirom po želji.

петак, 26. децембар 2008.

Pašteta od tunjevine

  • Konzerva sitno seckane tunjevine
  • Glavica crnog luka
  • Nekoliko kiselih krastavaca
  • Beli luk u prahu (malo)
  • Peršun
Otvoriti i ocediti od ulja tunjevinu. Crni luk sitno iseckati kao i krastavce. U činiju sve pomešati i dodati peršun i beli luk u prahu po želji.

Jesti sa prepečenim hlebom.

Gambori - Kozice

U širu šerpu staviti par kašika maslinovog ulja i gambora tako da pokriju dno šerpe, pržiti i dinstati dodavanjem belog vina ili vode 10ak minuta, dodati začin C, peršun, beli luk i nakon par minuta skloniti sa vatre.

Prijatno.

субота, 3. мај 2008.

Pšenica u tomatino sosu

Jedan od načina da skuvate pšenicu je da je ostavite da prenoći u vodi, a onda je kuvati 60ak minuta.
Na malo ulja staviti sitno seckani crni i beli luk da se malo propži (do zlatno žute boje) a onda u njega dodati tomatino sos, začin C, bosiljak, peršun. U masu dodati pšenicu i propržiti par minuta.
Pšenica u tomatino sosu je odličan prilog a može se servirati i posuta parmezanom

четвртак, 17. мај 2007.

Torta od Jafa keksa

  • 1,3 kg Jafa keksa
  • 6 kašika mleka
  • 6 ravnih kašika šećera
  • 1 margarin

Jafa keks iseći na 4 dela.

Mleko sa šećerom i margarinom zagrejati i razmutiti, sačekati da se ohladi i promešati sa iseckanim jafa keksom, oblikovati po želji.

Umutiti šlag sa kiselom vodom, i naneti preko oblikovane smese.