субота, 11. јануар 2014.

Pogača


Sastojci:
  1. 500 gr brašna
  2. Dva jaja
  3. Čaša mleka (200 ml)
  4. Šolja ulja (100 ml)
  5. Suvi kvasac - 7gr
  6. Kašičica šećera
  7. Dve kašičice soli
  8. Žumance
  9. Semenke bundeve, suncokreta, lana i susama
Mleko malo zagrejati i u njega dodati kašičicu šećera i kvasac. U veću posudu pomešati brašno, so i dodati mleko i ulje. Testo treba da bude mekše. Ostaviti ga pola sata na toplom da odstoji. Prebaciti ga u posudu u kojoj će da se peče, da odstoji još 15-ak minuta. Premazati ga žumancem i posuti semenkama bundeve, sumsama, lana i suncokreta.
Peći na 250 stepeni 20ak minuta.
 

субота, 28. јануар 2012.

Taljatele sa neutralnom pavlakom

  • 100 gr očišćenog suncokreta
  • 4 čena belog luka
  • 1 neutralna pavlaka (200 gr)
  • 50 gr parmezana
  • 150 gr kačkavalja
  • so, biber, bosiljak
Suncokret iseckati u blenderu "na krupno". Propržiti ga u tiganju bez ulja. Skloniti suncokret sa strane. Na maslinovom ulju propžiti sitno iseckani beli luk, dodati neutralnu pavlaku i kačkavalj, so, biber i bosiljak po želji.

Na skuvane taljatele "al dente" preliti prethodno pripremljen sos, promešati i dodati parmezan.

Al dente - ne prekuvano, bukvalno prevedeno da oseti zub.

Taljatele sa tuna sosom

  • Konzerva sitno seckane tune
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • pelat paradajz iz konzerve (oko 100 gr)
  • so, biber
  • kašiku kečapa
  • bosiljak (svež a može i sušeni)

Ulje iz konzerve iscedite u tiganj, zagrejte ulje i u njega ubacite sitno seckani beli i crni luk pa ga malo propržite, dodajte pelat i tunu iz konzerve, so i biber, bosiljak. Pustiti da malo ključa.

Preko skuvanih taljatela "al dente" (srpski rečeno da ne budu prekuvane i da zub može da ih oseti) preliti sos i dodati parmezan.

понедељак, 23. јануар 2012.

Kukuruzni hleb

Sastojci:
  • 250 gr mekog hlebnog brašna - tip 500
  • 100 gr kukuruznog brašna
  • 50 gr kukuruznog griza
  • 1 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 1 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • pola kvasaca (malo palovanje)
  • 2 kašike ulja

U mlakoj vodi rastvoriti kvasac i šećer, neko dodaje u tu smesu i kašku brašna.

Kad kvasac nadodje zamesiti sve sastoje i ostaviti pokrivene vlažnom krpom da testo nadodje, zatim premesiti i oblikovati u željeni oblik i ostaviti da "odleži" još petnaestak minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 250 stepeni celzijusa a kad porumeni smanjiti na 200 stepeni. Ukupno peći nekih 20ak minuta. Najbolje je proveravati viljuškom.





среда, 7. децембар 2011.

Mlinci

1. 500 gr brašna
2. 2dcl mlake vode
3. 2 jaja
4. kašičici i po soli

Zamešati testo, podeliti ga na 3 dela i razvući ih tanko, iseći na kocke i peći u rerni na 200 c dok ne porumeni.

Testo za mlince je gotovo!

Kod pripreme, u kipuću posoljenu vodu ubaciti mlince da odstoje 5 minuta,

Preliti već čim i navaliti.

недеља, 4. децембар 2011.

Testo za peljmene

  • 1/2 kg brašna
  • 2 dl mlake vode
  • 2 jaja
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica soli

Umešati tvrdo testo i ostaviti ga da odstoji sat vremena na hladnom.

Razvući tanko testo (oko 2mm) i izvlačiti čašom krugove veličine 5-6 cm.

Na njih se stavlja masa (kod Rusa proprženo mleveno meso sa lukom, kod Poljaka krompir, luk i pečurke, ...) ivice se navlaže i spoje u oblik uveta.

недеља, 25. септембар 2011.

Priprema integralnog pirinača

Za integralni pirinač važi pravilo x3. Šta to znači? Na šolju pirinča ide 3 puta više vode. Kod "belog" pirinča pravilo je x2.
Priprema:
  • šolja integralnog pirinča
  • 3 šolje vode
  • kašika maslinovog ulja
Sve sipati u šerpu i pustiti da provri, smanjiti vatru i prekriti poklopcem, kuvati dok voda ne ispari, paziti da ne zagori i svremena na vreme promešati.

Pirinač nije posoljen, najbolje ga je posoliti koristeći soja sos nakon što sipate u tanjir.

Soja sos pomaže da se zrna odvoje.