Nije reč o humusu za cveće već o namazu ili prilogu nekoj ribi, mesu, ...
Sastojci:
Leblebije natopiti vodom i ostaviti da odstoje preko noći.
Kuvati ih do ključanja, a onda sprati i staviti da se kuvaju na tihoj vatri. Drugu vodu posoliti sa dve kašičice soli. Kuvati sat do dva.
U suvom tiganju propržiti susam, a onda i golice.
Skuvane leblebije ispasirati, proprženi susam samleti najsitnije moguće, golice izdrobiti, sve sastojke izmešati i napraviti žitku masu. Masa ne sme da bude ni previše gusta ni previše retka kako bi se lako mazala. Proveriti slanost i eventualno dodati još malo soli ili aleve po ukusu. Sipati u posude sa poklopcem i staviti ih u frižider. Namaz se mora čuvati u frižideru.
Sastojci:
- 300 grama sirovih leblebija
- 100 susama
- 50 grama golica
- so
- Aleva paprika (ljuta)
- 3 kašike maslinovog ulja
Leblebije natopiti vodom i ostaviti da odstoje preko noći.
Kuvati ih do ključanja, a onda sprati i staviti da se kuvaju na tihoj vatri. Drugu vodu posoliti sa dve kašičice soli. Kuvati sat do dva.
U suvom tiganju propržiti susam, a onda i golice.
Skuvane leblebije ispasirati, proprženi susam samleti najsitnije moguće, golice izdrobiti, sve sastojke izmešati i napraviti žitku masu. Masa ne sme da bude ni previše gusta ni previše retka kako bi se lako mazala. Proveriti slanost i eventualno dodati još malo soli ili aleve po ukusu. Sipati u posude sa poklopcem i staviti ih u frižider. Namaz se mora čuvati u frižideru.