субота, 23. јул 2011.

Lizine pogačice

  • 250 gr brašna
  • 250 gr margarina
  • 250 gr starog sira
  • 1 prašak za pecivo
Sve zamesiti i ostaviti da "odleži" najmanje 12 sati u frižideru.
Razvući testo na 0,8 cm i vaditi pogačice čašicom za rakiju ili modlom.
Redjati u pobrašnjen pleh i peći 15 minuta na 180 stepeni celzijusa.

Pre pečenja pogačice premazati žumancem.

Orginalni recept poslala mi Liza i svaka hvala ide na njen račun.
Stvarno su super, posebno uz vopi.

среда, 4. мај 2011.

Kuvana lepinja

Sastojci:
  1. Oko 350 gr brašna (meko, belo)
  2. Pola pakovanja malog kvasca (oko 10 gr)
  3. Čaša tople vode
  4. 3 kašičice šećera
  5. 1 do 2 kašičice soli
  6. 1 supena kašika maslinovog ulja
Umesiti testo na sledeći način:
U mlaku vodu sipati kašiku šećera i kvasac i ostaviti da ostoji par minuta. Dodati smesu u brašno, so, šećer i ulje i umesiti. Ostaviti da masa malo ostoji. Za iskusne, malo tvrđe testo nego za picu, reklo bi se ko za hleb. Nakon 20ak minuta, razmesiti testo i podeliti ga na delove veličine pesnice i napraviti od njih lepinje. Pokriti ih mokrom krpom i ostaviti da ostoje dodatnih 20ak minuta.

Posudu od litra napuniti vodom i pustiti je da provri, u nju spuštati lepinje i "kuvati" ih po minut sa svake strane i redjati ih u pleh za kasnije pečenje.

Peći 20ak minuta na 220 stepeni celzijusa.

Salata od susama, sira, pavlake i sunke

Sastojci:
  1. 100 gr susama
  2. 300 gr sremskog sira
  3. jedna pavlaka
  4. 150 gr sunke
Susam propržiti na suvom tiganju, budite oprezni da susam ne pregori. 90% susama (ili ti veći deo) ubaciti u posudu zajedno sa sremskim sirom, pavlakom i na kockice iseckanom šunkom. Masu dobro izmešati i sipati u posudu (poželjno da ima poklopac).
Ostatak susama sipati preko po vrhu salate.
Prijatno!

уторак, 13. април 2010.

Testo za njoke

Sastojci:
  • Krompir (par manjih komada)
  • Belo brašno (300 grama)
  • So (dve kašičice)
  • Jedno j
  • Kašika margarina
Skuvati krompir, napraviti od njega pire i dodati so, jaje, margarin. Dodavati brašno tako da testo ne bude lepljivo. Umesiti i napraviti valjkove od testa i secite nožem delove i spuštajte u ključalu slanu vodu. Njoka je gotova kad ispliva na površinu ključale vode. Servirati uz pavlaku, kečap, parmezan kao što to radite i sa bilo kojom drugom pastom.

недеља, 27. децембар 2009.

Lignje na muški način

Sastojci:
  • Lignje očišćene (mogu i isečene na kolutove)
  • Crni luk (veća glavica)
  • Beli luk (par češnjeva)
  • Par krompira
  • So
  • Peršun
Isti recept može se primeniti na bilo koje filete.

Poredjati u vatrostalnu posudu lignje, posoliti ih, iseckati preko peršun a zatim crni i beli luk. Preko svega narezati kolutove krompira (debljine oko pola centimetra/santimetra) i poredjati tako da prekriju lignje i crni luk. Posoliti krompir.

Peći oko 40-ak minuta na srednjij temperaturi, ukoliko krompir porumeni pre vremena prekriti folijom.

Zovu se na muški, jer ne pršte kao kad se prže i ne prljaju okolinu, jedino ne smeju da se zaborave u rerni.

Musaka od bundeve

Sastojci:
  • Bundeva (kilogram)
  • Paraziluk (pola kilograma)
  • Šampinjoni (pola kilograma)
  • So, biber, svi začini koji idu sa pečurkama
Iseći bundevu na listove, posoliti i ostaviti u posudu da odstoji.

Zagrejati ulje i ispržiti sitno seckan praziluk u koji se dodaju sitno seckani šampinjoni. Pržati na vatri 20-ak minuta uz mešanje. Kada se proprži dodati biber i začin C kao i bilo koji drugi začin koji vam ide uz pečurke.

U pouljenu posudu redjati bundevu i smesu praziluka i pečuraka naizmenično i na kraju završiti bundevom.

Peći u pećnici 30 minuta na srednjoj temperaturi.

Kad se ispeče pokriti folijom da se malo prohladi.

субота, 21. новембар 2009.

Pita od praziluka

Fil
  • Jedan veći praziluk
  • Dva jaja
  • Kašičica praha za pecivo
  • Šolja mlevenog paradajza
Sve sastojke pomešati tako da masa bude ujednačena, posoliti po želji.

Premaz za kore
  • Pola šoljice ulja
  • Šoljica jogurta
  • Kašičica praha za pecivo
Sve sastojke promešati tako da masa bude što ujednačenija.

Uzeti kore od heljde.

Koru namazati premazom za kore a zatim preko nje staviti drugu koru. Drugu koru takodje prvo namazati prelivom za kore a onda na nju staviti fil. Fil treba da bude bogato stavljen. Umotati kore i staviti u podmazan pleh.

Postupak ponavljati sve dok ima dovoljno mesta u plehu ili dovoljno fila ili kora. Uslučaju da vam neki od filova preostane slobodno ga prelite preko poredjanih delova.

Peći na 220 stepeni ili već nekih 25 do 30 minuta. Kad kore zarumene prekriti ih folijom da ne izgore.