субота, 28. јануар 2012.

Taljatele sa tuna sosom

  • Konzerva sitno seckane tune
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • pelat paradajz iz konzerve (oko 100 gr)
  • so, biber
  • kašiku kečapa
  • bosiljak (svež a može i sušeni)

Ulje iz konzerve iscedite u tiganj, zagrejte ulje i u njega ubacite sitno seckani beli i crni luk pa ga malo propržite, dodajte pelat i tunu iz konzerve, so i biber, bosiljak. Pustiti da malo ključa.

Preko skuvanih taljatela "al dente" (srpski rečeno da ne budu prekuvane i da zub može da ih oseti) preliti sos i dodati parmezan.

понедељак, 23. јануар 2012.

Kukuruzni hleb

Sastojci:
  • 250 gr mekog hlebnog brašna - tip 500
  • 100 gr kukuruznog brašna
  • 50 gr kukuruznog griza
  • 1 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 1 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • pola kvasaca (malo palovanje)
  • 2 kašike ulja

U mlakoj vodi rastvoriti kvasac i šećer, neko dodaje u tu smesu i kašku brašna.

Kad kvasac nadodje zamesiti sve sastoje i ostaviti pokrivene vlažnom krpom da testo nadodje, zatim premesiti i oblikovati u željeni oblik i ostaviti da "odleži" još petnaestak minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 250 stepeni celzijusa a kad porumeni smanjiti na 200 stepeni. Ukupno peći nekih 20ak minuta. Najbolje je proveravati viljuškom.





среда, 7. децембар 2011.

Mlinci

1. 500 gr brašna
2. 2dcl mlake vode
3. 2 jaja
4. kašičici i po soli

Zamešati testo, podeliti ga na 3 dela i razvući ih tanko, iseći na kocke i peći u rerni na 200 c dok ne porumeni.

Testo za mlince je gotovo!

Kod pripreme, u kipuću posoljenu vodu ubaciti mlince da odstoje 5 minuta,

Preliti već čim i navaliti.

недеља, 4. децембар 2011.

Testo za peljmene

  • 1/2 kg brašna
  • 2 dl mlake vode
  • 2 jaja
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica soli

Umešati tvrdo testo i ostaviti ga da odstoji sat vremena na hladnom.

Razvući tanko testo (oko 2mm) i izvlačiti čašom krugove veličine 5-6 cm.

Na njih se stavlja masa (kod Rusa proprženo mleveno meso sa lukom, kod Poljaka krompir, luk i pečurke, ...) ivice se navlaže i spoje u oblik uveta.

недеља, 25. септембар 2011.

Priprema integralnog pirinača

Za integralni pirinač važi pravilo x3. Šta to znači? Na šolju pirinča ide 3 puta više vode. Kod "belog" pirinča pravilo je x2.
Priprema:
  • šolja integralnog pirinča
  • 3 šolje vode
  • kašika maslinovog ulja
Sve sipati u šerpu i pustiti da provri, smanjiti vatru i prekriti poklopcem, kuvati dok voda ne ispari, paziti da ne zagori i svremena na vreme promešati.

Pirinač nije posoljen, najbolje ga je posoliti koristeći soja sos nakon što sipate u tanjir.

Soja sos pomaže da se zrna odvoje.

субота, 17. септембар 2011.

Testo za tortilje

Sastojci:
  • 250 gr brašna
  • 125 ml tople vode
  • 40 gr maslaca
  • 1/2 kesice od 7 grama praška za pecivo
  • so
  • malo šećera
Umesiti testo i staviti da odleži. Podeliti na 12 delova i razvući ih kao palačinke, peći na ugrejanom tiganju 20 sekundi sa svake strane, ne koristiti ulje.


субота, 23. јул 2011.

Lizine pogačice

  • 250 gr brašna
  • 250 gr margarina
  • 250 gr starog sira
  • 1 prašak za pecivo
Sve zamesiti i ostaviti da "odleži" najmanje 12 sati u frižideru.
Razvući testo na 0,8 cm i vaditi pogačice čašicom za rakiju ili modlom.
Redjati u pobrašnjen pleh i peći 15 minuta na 180 stepeni celzijusa.

Pre pečenja pogačice premazati žumancem.

Orginalni recept poslala mi Liza i svaka hvala ide na njen račun.
Stvarno su super, posebno uz vopi.